Monday, June 1, 2009

peRmata haTi iBu...

Ibu da lame tak update blog kan? Ibu nih kalau da malas jadi malas jek. Huhuhu… tapi bile tibe rase nak update…tak tau nak cite ape la pulak. Okeh…nih ibu nak kenalkan…sorang lagi buah hati pengarang jantung ibu selain Iman Akmal… Iman Amsyar. Amsyar lahir pada 17 Mei 2009 dengan berat 3.28kg awal 3 minggu dari tarikh jangka ibu bersalin dan awal 3hari dari tarikh bezday ibu…huhuhu… konon ibu ingat bolelaa baby kuar same date bezday ibu. Awal plak die nak kuar. Takpe…yang penting janji semua da selamat. Ibu turun darah kul 3 pagi then sebelum nak gi spital, ibu sempat ajak abah gi beli aiskrim mcD. Pastu gi spital konon nak gi check je…doctor tuh cakap da bukak 4cm n die kate nak pecahkan terus air ketuban. Terkejut gaklaa ibu sbb Iman dulu kene tggu satu hari. Yang nih terus da nak pecahkan air. Alhamdulillah kali nih kejap jek ibu sakit. Masuk spital kul 12tghari…kul 3.30 petang tuh da bersalin. N ikutkan jugak da bole balik petang tuh sbb baby da buang air besar tapi sbb doctor cakap da lewat petang…so kenelaa balik esok harinye. Oh ye…Amsyar kene jaundice hari keempat…tinggi sangat sampai 342…kene tahan wad kat spital bentong…sedih giler ibu tengok die…kene cucuk bape kali untuk amik darah n masuk air lagi. Nak masuk air tuh da laa nak kene cari urat. Tau jelaa tangan budak kecik cemane. Nampak ke urat. Bape kali ibu dengar die nangis. Memang ibu nangis sorang2 laa kat sane. Alhamdulillah 2 hari je kat spital pastu da bole kuar sbb kuning die da turun tahap yg selamat. Ade baby kat spital tuh lagi kesian sbb da seminggu kat ctu. Ibu terus berazam bagi Amsyar minum susu banyak2 supaya die cepat ilang kuning. Alhamdulillah die da ok da skang. Nak letak gambar Amsyar tapi tak banyak laa ye. Pakai kamera enset jek. Lagi gambar kat enset abah. Ibu lupe nak amik. Okeh…tuh jek yang ibu dapat cite…nanti ibu sambung lagi ye…InsyaAllah…heee….



15 comments:

Lazyf... said...

ala cumilnyew dak nehhhhhhhhh.....Abg Iman x jeles ker nyah???hehehehe....yg x leh bla tuh part yg smpt bli aiskrim McD di saat2 nk bsalin sgt2 da tuh..lawak arrr..hahahaha

ibu iman said...

die xjeles asik cium adik die jek sampai melekat2 air liur die. ingt nak makan mcD tapi da xselera sbb perut da sakit. tapi yg penting aiskrim oreo tuh sentiase menjadi selera mak tau!

KiD said...

amsyar..
sedap nama tu.
dah tiga orang anak kawan bubuh nama tu. :)

Puan Hanis said...

congratulation wani & kudin

Sorylah lmbt betul wish...dapat tau awal sbb baca email tp tak sempat nk hop ke blog plak.

Busy betul skarang ni.Tambah lg ada baby yg exclusive bfeed nih...

hemm...kene jaundice ek..kesian baca cite amsyar.Alhamdulillah fahri tak kena jaundice...next baby make sure lps 1 hr bersalin jek if condition ibu ok and baby ok..terus jek bfeed dia.Itu jek ubat paling mujarab.

Doc ckp jaundice ni sbb paru2x baby blom matang lagi masa dia kluar tu...amsyar pun awal 3 weeks kan...apa2x pun doa byk2x ye..moga ibu sihat..amsyar pun sihat...

jgn lupa try full bfeed yek...

ibu iman said...

kid : cecepat dapat baby. pn.shalina pun cam da xsabar jugak. hehehe...

hanis : tq hanis. susu wani lambat keluar tuh yg kene kuning tuh. pas susu kuar je mmg kerap bagi susu. Alhamdulillah da ok dah skang. heheh..memang azam wani nak bfeed mcm abg die sampai 2tahun. InsyaAllah...

KiD said...

puan shalina tengah baca buku nak dapatkan baby kembar. hehehe

best wooo transformers...
2 jam 20 minit penuh aksi..
jangan tak tengok!
hehehe

Amsyar Wafiq.. said...

salam wani.... anak awak pun sama nama ngan anak sy....

ibu iman said...

a'ah samelaa...
berjiran pulak tuh.
hehehe...

Anonymous said...

comelnya dia...
wah...kalau mcm tu..anak jiran2 liza ni nama amsyar lah ye...
oklah,amsyar junior...nnti auntie liza ada masa...auntie pi tgk yer...hehehe

ibu iman said...

heheh...tq auntie liza!

~ aida (ala.. ibu aiman, aizril n airyn..hehehe) said...

wanie.. dh selamat rupanya..tertinggal ketapi sungguh.. tahniah la yek..iman dh ada adik dh.. iman 2nd.. hehehe.. sebaya la anak kita nnt..

ibu iman said...

mama aida...
mama aida mesti lupe...
kan da anta msg wish congrates kat kudin. hehehe...
apepun...tq tau!
suke name airyn...
congrates kat mama aida jugak!

Anil Wanina said...

salam kenalan dr jenjiran kat P14E.. :)

ibu iman said...

anil : salam perkenalan jugak dari kami sekeluarga...

Lazyf... said...

KiD : anak ko sok namer haper???